logo

Retraite in de Tunesische Woestijn met Menno de Lange

PROGRAMMA: 1 week :

Wat kun je verwachten: We vliegen naar Djerba en gaan met een busje naar Douz, een stadje aan de rand van de Sahara, gebouwd in de typische stijl van dit gebied. Hier worden we verwelkomd door de leider van de expeditie, Khalifa Umran Karouz, een bedoeďenenchef uit een oude Berber familie. We doen daar wat boodschappen (een shish: de noodzakelijke lap voor om je hoofd). We rijden dan nog een stuk verder naar het zuidwesten tot aan de “Poort van de Woestijn” waar de kamelen en hun begeleiders op ons wachten. Ze komen uit kleine nederzettingen in die buurt. Elke “chamelier” bezit een aantal kamelen, en Khalifah organiseert mensen, dieren, voorraden etc. De voertaal met de bedoeďenen is simpel Frans. Er is een kok bij, die verder door de anderen geholpen wordt. We krijgen couscous, pasta, bedoeďenensoep, alles klaargemaakt met zelfgekweekte groenten uit de dorpjes, alles vegetarisch, onbespoten en heel simpel.

We slapen onder de sterren, op slaapmatjes (zelf meebrengen). Indien nodig wordt er ’s avonds een grote handgeweven tent opgezet waaronder je bij slecht weer beschutting kan vinden. De nachten kunnen koud zijn, en het kan zelfs even regenen. Dat droogt echter snel weer op.

Voor het ontbijt is er de ochtendmeditatie. We ontbijten met koffie, brood en dadels, helpen de kamelen opladen en vertrekken. Een deel loopt, de anderen rijden op een kameel. We lopen ongeveer twee uur. Halverwege kan er gewisseld worden (kameel of te voet). Als de bedoeďenen een goede plek gevonden hebben om te rusten wordt alles afgeladen. Er worden dekens op de grond gelegd waarop we kunnen zitten en er wordt eten gekookt. In de middag lopen of rijden we nog anderhalf uur, en dan maken we kamp. Je kunt meedoen aan de soefi-meditaties, daarna is er avondeten. Als het donker wordt zitten we om het vuur met de bedoeďenen. Met begeleiding van hun trommels zingen ze oude liederen uit hun traditie.

Dit is geen toeristische reis maar een retraite. We hebben een gezamenlijke afstemming waarbij de intentie is om met behulp van de stilte, de ruimte, de eenvoud, dichter in contact met ons diepere, essentiële zelf te komen. De meditaties ondersteunen dit. Ik zal thema’s aangeven en werken met de Wazaif, de “Goddelijke” kwaliteiten uit het Soefisme. Ook zullen we verschillende vormen van "zikhr" (actieve meditatie) doen. Voorafgaande ervaring met soefi-meditaties is niet nodig, wel openheid om ze te ervaren. We lopen in stilte en de woestijn zal met alle ruimte en schoonheid van de zandformaties, ons diep kunnen raken. Ook zullen we een rustdag hebben. We slapen dan twee nachten op een plek. Als we terugkomen hebben we nog een middag en ochtend in Douz om ons op te frissen, te overnachten en nog wat inkopen te doen.

tarief

*De kosten bedragen ongeveer 990 euro (vlucht, vervoer in Tunesië, kamelentocht, eten tijdens de tocht, overnachtingen). Niet inbegrepen zijn: je shish, fooien voor de bedoeďenen (ze noemen dat “pour le bon travail”), alle versnaperingen en maaltijden buiten de woestijn. Samen zeker niet meer dan 120 euro.

PROGRAMMA: Twee weken:

Voor deze tocht gaan we eerst met 4x4 terreinwagens zo'n 100 km de woestijn in, tot een plek waar de bedoeďenen en hun kamelen in twee dagen heen getrokken zijn.
We zullen op reis gaan naar een warme bron in een “vergeten” vallei, waar we ons in kunnen dompelen De bedoeďenen noemen het de vallei van de meren. Nu is hier helaas het toerisme opgang aan het komen. We zullen er een nacht overnachten. De hoge zand heuvels zijn van een adembenemende schoonheid. Tijdens deze tocht hebben we twee 'rust' dagen. Dat betekent dat we twee keer op dezelfde plaats overnachten. De ervaring leert dat dit de nodige ruimte en tijd geeft om uit te rusten, ervaringen te verwerken, te verteren en dieper de stilte in te kunnen gaan.

tarief

*De kosten bedragen ongeveer € 1540. Inbegrepen: Vliegreis, vervoer in Tunesië, de bedoeďenen en kamelen, eten tijdens de tocht, hotels. Niet inbegrepen zijn: je shish, fooien voor de bedoeďenen, versnaperingen, maaltijden buiten de woestijn. Samen zeker niet meer dan 120 euro. Met de nieuwe mensen neem ik contact op voor een kennismakingsgesprek. Zo ongeveer een maand voor de reis komen we als groep bij elkaar als voorbereiding op de reis zelf.

Met de nieuwe mensen neem ik contat op voor een kennismakingsgesprek. Zo ongeveer een maand voor de reis komen we als groep bij elkaar als voorbereiding op de reis zelf.

Vragen/Aanmelden

**Vragen/Aanmelden: Menno de Lange: tel 06 81781344 of (020) 6176992.
*E-mail: mdelange7@gmail.com..www.biodynamischepsychologie.nl

Over Menno de lange

Ik ben mede oprichter van het Nederlands Instituut voor Biodynamische psychologie (NIB) en werk meer dan 25 jaar als Biodynamisch trainer, supervisor, therapeut. In de tachtiger jaren werd ik op spiritueel gebied geinspireerd door het Sufi pad van HazrathInayat Khan en geinitieerd door Pir Vilayat, toen hoofd van de Sufi Orde. Sinds 1993 ben ik lid van de Ridhwan school van Almaas en heb ik de zeven jarige teacher-opleiding van de Diamond Approach gevolgd. Sinds 2007 begeleid ik retraites in de Tunesische woestijn. Tijdens deze retraites breng ik mijn eigen ervaringen in. Ik ben gefascineerd door de spirituele wijsheid van de belichaming van emotionele en psychologische processen.