logo
Persoonlijke Kerstgedachte van Menno;

DE KERST EN DE (VERLIEFDE) DOOD:

Misschien vraag je je af waarom ik nu in deze kerst tijd over de dood begint: zo en zo vanwege de winter en advent  en het is ook een thema waar veel cliënten mee worstelen.
Wij als lichaamsgebaseerde  biodynamische therapeuten kunnen niet om  het essentiële gegeven heen: de absolute zekerheid van het sterven van dit lichaam dat  dit leven mogelijk maakt.
Het contempleren over de dood naast dat het ook angstig maakt brengt me keer op keer in een voller in dit lichaamsbewustzijn  en dat  door het geboorte van het nieuwe leven en licht een nieuw mysterie op ons wacht…

Ik vond op internet een hele mooie animatiefilm over de Dood en het Leven: de aankondiging heb ik in het Nederlands vertaald:
“Het leven van de dood is een ontroerende met de hand getekende animatiefilm over de dag dat de Dood verliefd wordt op het leven zelf. De moraal van dit verhaal is dat we niet bang voor de dood hoeven te zijn. We zouden er mee moeten leren leven. En als de tijd daar is om te sterven dan kunnen we het met begrip en wijsheid ontmoeten.”

Een hele mooie kerstgedachte en de hoofdfiguur is ook nog een hertje.
filmpje

Mijn beperkte ervaringen met de dood zijn in twee zinnen samen te vatten:  

  • Door de dood heen lonkt een nieuw leven in het  licht van liefde.  
  • Liefde is krachtiger dan dood.