logo

ontstaansgeschiedenis biodynamische psycholgie

Boyesen, Reich, Freud, Jung

Biodynamische psychologie en therapie zijn in de jaren zestig door de Noorse psychologe en fysiotherapeute Gerda Boyesen ontwikkeld. Ze bouwde voort op het werk van Wilhelm Reich. Deze was uit Wenen gevlucht voor het nazisme en woonde een tijd in Noorwegen voordat hij naar de Verenigde Staten ging.
Reich benadrukte de fundamentele wisselwerking tussen lichaam en geest. Volgens hem vormt de bio-energie de brug hiertussen. Bio-energie is de energie die idealiter vrij door het lichaam stroomt. Als deze energie stagneert, komt dat tot uiting in bijvoorbeeld pantsering van de spieren. Deze vormt o.a. de karakterstructuur. Stagnatie kan ook psychosomatische ziektes veroorzaken. Behalve in Reich vond Gerda Boyesen ook inspiratie in de libidotheorie van Freud en in het werk en de ideeŽnwereld van Jung.

biodynamisch instituut

In de jaren zeventig ontstond in Londen het eerste Biodynamische Instituut waar mensen werden behandeld en opgeleid. Daar vandaan breidde het werk zich over meerdere contineneten uit. Een dochter van Gerda Boyesen, Mona Lisa Boyesen, woonde en werkte van 1972 tot 1977 in Nederland en gaf hier trainingen. Zij leverde een belangrijke bijdrage aan het verspreiden van het Biodynamische werk, o.a. via het ontwikkelen van Bio-Release-cursussen: praktische programma's bedoeld voor een groot en gevarieerd publiek.

Cora Slieker

Cora Slieker bouwde in Amsterdam het Biodynamische werk op. Zij was een leerling van Mona Lisa en richtte in 1975 het Centrum Biorelease Amsterdam op. In samenwerking met Menno de Lange traden zij toe tot een internationaal samenwerkingsverband. En zo ontstond het instituut: Gerda Boyssen International/ Holland.
In 1987 richtten zij het Nederlands instituut voor Biorelease en Biodynamische Psychologie N.I.B.B. op. In 2005 traden Harry Visser, Nicky Smout en Charlotte van der Molen toe tot de staf van het instituut.
Vanaf 2012 heten we Nederlands Instituut voor Biodynamische Psychologie (N.I.B.)

Internationaal

In verschillende landen zoals Engeland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Ierland, BraziliŽ en Venezuela, Mexico bestaan opleidingsinstituten. Een tweede generatie Biodynamische Therapeuten hebben in onderling contact het pionierswerk van Gerda Boyesen verder ontwikkelden integreerd in verwante lichaamsgerichte therapeutische richtingen.