logo

biodynamische psychologie

de levenskracht bevrijden

Sensaties, gevoelens, gedachten en handelingen zijn allemaal manifestaties van onze levenskracht. Als deze levenskracht vrij kan stromen, geeft dat vitaliteit en een gevoel van welbevinden. Een Biodynamisch therapeut zoekt bij de cliŽnt hoe deze levenskracht gestagneerd is en helpt die te bevrijden.

het eigen bewustzijn van het lichaam

De Biodynamisch therapeut maakt gebruik van inzichten en middelen die ervan uitgaan dat lichaam en geest subtiel op elkaar inwerken. In een Biodynamische therapie komt het lichaam altijd aan bod. In de visie van de Biodynamische psychologie heeft het lichaam een eigen bewustzijn dat ervaringen opdoet en verwerkt. Mensen lopen in hun leven verwondingen op die zich als reactiepatronen in het lichaam manifesteren. De Biodynamische psychologie gaat ervan uit dat het lichaam zelf in staat is de ervaringen te verwerken en de opgebouwde patronen te transformeren. De therapeut helpt de cliŽnt om deze Ďorganische zelfreguleringí in te zetten.

'Biodynamische therapie leert je vermogen tot bewustzijn en gewaarzijn te vergroten zodat je voller aanwezig kunt zijn'

de biodynamisch (massage) therapie:

  • geeft inzicht in de subtiele manier waarop jouw lichaam en geest op elkaar inwerken. Welke spanning voel in je lichaam als er bijvoorbeeld een bepaalde herinnering naar boven komt of wanneer je een overtuiging onderzoekt.
  • helpt je te ervaren dat je lichaam in staat is om zelf gestagneerde energie vrij te maken en te laten stromen.
  • werkt o.a. met massages en richt zich op de Ďpsychoperistaltiekí. Het inzicht is dat de darmen ook spanningsresten afvoeren.
  • werkt vanuit respect voor wie ieder mens ten diepste is en gaat er vanuit dat jouw eigen ontwikkeling uniek is. Je eigen nieuwsgierigheid en mildheid zijn helpend en helend.
  • leert je vermogen tot bewustzijn en gewaarzijn te vergroten zodat je voller aanwezig kunt zijn.
  • helpt je op de weg naar wie je ten diepste bent: vrij en onafhankelijk. In een liefdevolle relatie met jezelf en de wereld.

gerda boyesen

De Noorse psychologe en fysiotherapeute Gerda Boyesen ontwikkelde de biodynamische therapie in de jaren zestig van de vorige eeuw. Ze bouwde o.a. voort op de theorieŽn van Wilhelm Reich en Carl Jung. In haar gedachtegoed staat de organische verbinding tussen lichaam en geest centraal.